Alexandros Bakatselos, unul dintre cei mai activi întreprinzători din nordul Greciei, a decedat la Salonic, în data de 11 august 2016, având vârsta de 84 de ani.

Alexandros Bakatselos s-a născut și a crescut în Salonic. A studiat la şcoala Anargyrios and Korgialenios din Spetses, una dintre cele mai bune școli din zona balcanică. Ulterior, a studiat economia la universitățile din Bruxelles (Université Libre de Bruxelles) și Salonic (Universitatea Aristotel).

În 1959, a intrat în lumea afacerilor din Salonic, înființând pe cont propriu "Pyramis Metallourgia Northern Greece Ltd", care în 1968 a fost redenumită "Pyramis Metallourgia A.E.".
Pyramis Metallourgia A.E. este o companie multinaţională grecească, care produce şi oferă soluţii integrate de bucătărie şi baie. Compania este lider pe piața greacă, unde produsele sale sunt bine cunoscute de peste 50 de ani și se numără printre principalii producători de chiuvete din oțel inoxidabil și materiale compozite, exportând în mai mult de 65 de țări din întreaga lume și având înființate filiale în Polonia, Regatul Unit, Germania, România, Italia, Rusia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și Republica Cehă.

Alături de activitățile sale din "Pyramis Metallougia A.E.", a fost președinte și CEO al companiei imobiliare a familiei, "DELPHINI A.E."

În 1975 a făcut o intrare dinamică în domeniul instituțiilor financiare. El a fost membru fondator a două instituții bancare grecești, "Ergasias Bank", unde a deținut funcția de membru al consiliului de administrație timp de 16 ani consecutiv și "Egnatia Bank", unde a fost principalul acționar și vicepreședinte. După fuziunea dintre Egnatia Bank și Marfin Bank, a rămas vicepreședinte al Consiliului de administrație până în 2011.

În 1996, pentru a umple golul din presa din Salonic, în colaborare cu Christos Lambrakis și Georgios Bobolas, a înființat editura "Ekdotiki Voreiou Ellados AE", care a publicat ziarele "Aggelioforos" și "Sunday Aggelioforos" în Philippos, o unitate de imprimare și producție de ultimă generație, integrată în zona industrială din Kilkis.
Cele două ziare au dominat presa din Salonic până în anii crizei financiare din țară.

Fiind un participant activ în viața socială și de afaceri din Salonic și Grecia, pe parcursul anilor Alexandros Bakatselos a ocupat pozițiile de:

 • Președinte al Federației Industriilor din Grecia de Nord timp de două mandate.
 • Vicepreședinte al Olympic Airways din 1989 până în 1993, perioadă în care transportatorul grec a obținut profit datorită perseverenței și răbdării sale personale în ceea ce privește aplicarea corectă și controlul.
 • Președintele Târgului Internațional HELEXPO-Salonic. În timpul mandatului său, cel mai mare centru de conferințe din Salonic "I. Vellidis "a fost construit, iar construcția centrului expozițional HELEXPO din Atena a început.
 • Președintele Camerei de Comerț greco-bulgare.
 • Președinte al clubului sportiv "ARIS".
 • Președinte al clubului Naval din Kalamaria.
 • Membru fondator al clubului de „Propeller” din Salonic.
 • Fondator al școlii de navigație în largul mării și instigator al activității submarine în Grecia de Nord.
 • Consul general de onoare al Belgiei în nordul Greciei.
 • Președintele Sălii de Concerte din Salonic din 1998 până în 2015. El a finalizat construcția ambelor clădiri ale sălii, fără a depăși bugetul iniţial.

A fost onorat și distins de multe ori pentru contribuția sa la instituțiile sociale, politice, militare și religioase, în special:
 • În 2009, guvernul belgian i-a acordat medalia de "Ofițer al Ordinului lui Leopold II", iar în următorul an regele Belgiei i-a acordat medalia "Cinque de Premiere Classe",
 • Patriarhul de Constantinopol i-a acordat a doua cea mai mare onoare oferită de Patriarhie. El a fost, de asemenea, onorat cu "Crucea de Aur a Sfintei Mănăstiri Xenofontos" de pe Muntele Athos și desemnat de Patriarhie ca membru al Consiliului de Administrație al Instituției de Studii Religioase a Patriarhiei.
 • În timpul ocupației germane a fost cel mai tânăr membru al organizației grecești de rezistență EDES, fapt pentru care a fost decorat de două ori de Ministerul Apărării Naționale. El a primit un premiu de la Școala Militară de Cadeţi "Evelpidon" pentru contribuția sa globală la cultură, în timp ce era președintele Sălii de Concerte din Salonic.
 • În 2002, Organizația Mondială a Cercetaşilor i-a oferit organizației un premiu pentru serviciul său personal.
 • A fost declarat președinte de onoare al Comunității Promachon din Prefectura Pella și membru onorific al Clubului Rotary din estul Salonicului. În cele din urmă, Asociația Societăților de Publicitate din nordul Greciei ia oferit premiu pentru contribuția sa în domeniul mass-media, premiul fiind acordat de ministrul Macedoniei şi al Traciei.

A fost căsătorit cu Timi Bakatselou și are patru fii.